Identitáspontjaink önazonosságunkról szólnak: kik vagyunk, honnan jöttünk, miben hiszünk, mik a céljaink, mit képviselünk, merre tartunk. Identitásunk kulturális alapokon nyugszik, mely egyszerre az épített, a szellemi és a természeti örökségünkben gyökerezik.

Az önazonosság a jövő járható útjait is megmutatja, melyek azok a területek, ahol sikeresek lehetünk, ahol komfortosan érezzük magunkat, ügyek és célok, melyekkel azonosulni tudunk. A szilárd identitás magabiztosságot kölcsönöz, arra ösztönöz, hogy a saját utunkat járjuk, abban legyünk sikeresek, amiben igazán jók vagyunk.

Nem átvenni, hanem megőrizni és helyspecifikus adottságainkhoz igazodva kell tovább építeni. Erről a gondolatról szól Miskolcon a hagyománytisztelet, mely megrajzolja arcélünket, megtartja önbecsülésünket, és kimeríthetetlen inspirációt jelent a jövő építésére.

A Szinva völgyének története számos anyagi és szellemi természetű értéket hagyományozott ránk. Kulturális örökségünk – posztromantika, múltba révedés és nosztalgia helyett – a jövő útjait jelöli ki, arra az ösvényre vezet, amin járva megnyerhetjük a holnapot.

/Kováts Ágoston/

Related Posts