Presszó a szigeten

Egyszer volt, hol nem volt, talán igaz sem volt… 7. rész
Presszó a szigeten.

„Tegnap délután bensőséges kis ünnepség keretében adta át Balogh István, a Miskolci Vízművek és Fürdő Vállalat igazgatója Miskolc-Tapolca egyik legszebb létesítményét, a sziget-presszót… A sziget-presszó ünnepélyes átadása után igen sok miskolci vendég kereste fel az ízlésesen berendezett festői szépségű sziget-presszót.”
/Észak Magyarország 1960. június 11-i lapszám/

A tapolcai park az elmúlt időszakban megújult, kellemes kikapcsolódást nyújt az oda látogatóknak. Ugyanakkor elgondolkoztató, hogy hatvannégy évvel ezelőtt a romantikus környezetben fekvő presszóban cukrászati különlegességeket, fagylaltokat, koktélokat, hűsítő italokat, turmixokat lehetett kapni.

A 2010-es évtized miskolci kihívásai elsősorban beruházás központúak voltak (standfejlesztések, zöld nyíl projekt, várépítés első üteme stb.). A 2020-as évtizedben fordult a kocka, hiszen napjainkban a feladatok nagyrészt üzemeltetési jellegűek (Ellipsum Élményfürdő, Avasi Bortanya, Bagolyvár, stb.). A tapolcai park kapcsán az igazi kérdés, hogy sikerül élettel (programokkal, attrakciókkal) megtölteni a természeti környezetet? A sziget presszóhoz hasonló létesítmény mindenesetre nagyon hiányzik a csónakázótó környezetéből.

Emlékszel még a Sziget Presszóra?

fotó: Kováts Ágoston saját gyűjtemény

Related Posts