Adóbevételek (2019-2023.)

Egy elfeledett kérdés Miskolcon: hogy alakultak az adóbevételek a 2019. és a 2023. években?

Megszokhattuk, hogy a miskolci közbeszéd színvonaltalan és sekélyes közegében a várost érintő legfontosabb kérdések napirendre se kerülnek. Elemi tapasztalat, hogy sárdobáláson, klisék pufogtatásán és hatalmi harcokon kívül nem sok mindenre lehet számítani a Szinva völgyében.

A 2023. esztendőben Miskolc város működési költségvetési bevétele nagyságrendileg 49,8 milliárd forint volt. Ezzel szemben a működési költségvetési kiadások 48,4 milliárd forintra rúgtak. Ez azt jelenti, hogy az Önkormányzat működési költségvetési egyenlege 1,4 milliárd volt a tavalyi esztendőben.

Mit jelent ez? Mindenekelőtt azt, hogy Miskolc pénzügyileg stabil lábakon áll, az előzetesen megfogalmazott tervekre (a költségvetésben rögzített tervekre) bőséggel jutott pénz a tavalyi esztendőben.

Vessünk egy rövid pillantást arra, hogy a 2019. évhez képest 2023-ban hogyan alakultak a Kormányzat által folyósított pénzek a városba (az államháztartáson belülről érkező működési célú támogatások):
2019. év: 10,3 milliárd forint,
2023. év: 16,9 milliárd forint.

Magyarán tavaly 6,6 milliárd forinttal, 60%-kal több pénz folyt az állami kasszából Miskolcra, mint 2019-ben! Ennyit arról, hogy kivérezteti a Kormány városunkat!

Fontos megvizsgálni, hogy az adóbetétek hogyan alakultak a 2019. és 2023. években. Ez ugyanis sokat elárul a város gazdasági teljesítményéről, erejéről. A működési költségvetési bevételeken belül az adóbevételek az alábbiak szerint alakultak:
2019. év: 16,5 milliárd forint, ebből
– helyi iparűzési adóbevétel: 11,8 milliárd forint,
2023. év: 21,7 milliárd forint, ebből
– helyi iparűzési adóbevétel: 17,6 milliárd forint.

A számok arról mesélnek, hogy válságos évek ide vagy oda Miskolc gazdasága sokat erősödött az elmúlt négy esztendő során. Az összes adóbevétel 5,2 milliárd forinttal, azaz 30%-kal nőtt a vizsgált időszakban. Az adóbevételeken belül a helyi iparűzési adó közel 50%-kal emelkedett! Mindezt úgy, hogy 2020 óta a válságok korát éljük!

A 2023. esztendő miskolci tanulságai az Önkormányzat pénzügyi gazdálkodásának tükrében:

1. Nem igaz, hogy a Kormány kivérezteti Miskolcot.

2. Álhír, hogy a jelenlegi városvezetés a szakadék szélére kormányozza városunkat. Az elmúlt években a költségvetés a nehézségek ellenére is stabil maradt, felelős pénzügyi gazdálkodás folyt a Szinva völgyében a 2023. esztendőben is.

3. A miskolci közélet teljes spektrumából hiányzik az innováció és a képesség. Nincsenek világos célok, a programok mintakövetésről szólnak, a miskolciakat érintő legfontosabb kérdések napirendre se kerülnek.

4. Pénz mindenre jut, de megtanultuk, hogy céltalan hajósnak egy szél sem kedvez.

5. A jelentős kormányzati források és a felelős gazdálkodás mellett Miskolc egyre inkább leszakad versenytársainkhoz képest (Nyíregyházához, Debrecenhez, Szegedhez viszonyítva).

Related Posts