ellipsum

Ellipsum: Miskolc legújabb ékszere

Miért ne tennénk fel a kérdést, hogy a múlt héten átadott Ellipsum Élmény- és Strandfürdő milyen minőséget és szolgáltatási színvonalat képvisel térségünk vízi létesítményeinek mezőnyében, melyek az erényei és milyen területeken érdemes még fejleszteni Miskolc legújabb ékszerdobozát?

Az 1920-as években kialakított strandfürdő évtizedeken keresztül emblematikus turisztikai intézményét képezte Miskolcnak, mely önálló identitásképző szerepével, elkülönül a Barlangfürdőtől. A ’70-es, ’80-as években nem csupán legnépszerűbb strandja volt városunknak, de a Juno Szállóval együtt turisztikai központja lett településünknek. A rendszerváltoztatást követően a strandfürdő korszerűtlenné vált, majd a gazdátlanság és vezetői alkalmatlanság következtében 2005-ben bezárt, pontosabban nem nyitotta ki kapuit. „A tárgyaknak is megvannak a maguk könnyei.” Így vált az egykor oly pompás strand, városunk egykori turisztikai epicentruma, a pusztulás és az enyészet martalékává.

A polgári városvezetés 2010-ben zászlójára tűzte a tapolcai strand fejlesztésének ügyét. Tíz évvel a bezárást követően, 2015-ben a fejlesztés első ütemét átadták, így ismét birtokba vehették a miskolciak legendás strandjukat, majd 2019-ben folytatódtak a munkák, a második fejlesztési ütem 2021 elején elkészült, az ország újraindítását követően pedig a hétvégén megnyitott az Ellipsum Élményfürdő.

A 2013 és 2020 közötti időszakban 15,5 milliárd forintból (első ütem 2,8 milliárd, második ütem 12,7 milliárd forint) teljesen megújult az egykori strandfürdő: nemzetközi úszó és vízilabda versenyek lebonyolítására is alkalmas versenymedencével, étteremmel, csúszdaparkkal, wellness részleggel, kültéri és beltéri medencékkel gazdagodott a terület.

Érdemes feltenni a kérdést észak-kelet Magyarország vonatkozásában milyen szolgáltatási színvonalat képvisel a vadonatúj élményfürdő? Eger és Nyíregyháza nem büszkélkedhet hasonló méretű és színvonalú komplexummal, ugyanakkor Debrecen, illetve Hajdúszoboszló élményfürdői talán egy nagyságrenddel jelentősebb intézmények, mint a Miskolctapolcán kialakított turisztikai attrakció.

A ’70-es évek közepétől a strandhoz organikusan kapcsolódott a Juno Szálló. Az Ellipsum Élmény- és Strandfürdőnek talán legnagyobb hiányossága, hogy nem rendelkezik szállodával. A legmodernebb fürdőkhöz napjainkban hoteleket is építenek, ami gazdaságosabbá teszi az üzemeltetését. Koncepcionális hiba, szemben a Debreceni vagy a Hajdúszoboszlói gyakorlattal, hogy az átadott Ellipsum fürdőhöz nem terveztek szállás kapacitást.  

Térségünk legkorszerűbb strandjainak kültéri medencéi több ezer négyzetméteres vízfelületen, minőségi attrakciókat kínálnak a vendégeknek, ezen a területen még komoly fejlesztések szükségesek Miskolctapolcán. Kiváló példa erre Debrecen, ahol tavaly adták át az Aquvaticum Strandot, mely nagyságrendjét tekintve kétszer akkora kültéri vízfelülettel rendelkezik, mint a Miskolctapolcai Strandfürdő.

Mennyibe kerülnek a vadonatúj létesítmény szolgáltatásai? Elérhetőek vagy inkább drágák a belépőjegyek az Ellipsumba? A teljes árú felnőtt belépőjegy kedvezmények nélkül az élményfürdőbe 5990 forint, a strandfürdőhasználatával kiegészítve 8800 forintba kerül. Ugyanakkor számos kedvezmény igénybe vehető a jegyvásárlásnál, például Miskolckártyával az élményfürdőbe a felnőtt belépőjegy ára 4195 forint, az All-in belépő díja 6160 forint, ami tartalmazza az élményfürdő, a strand és a wellness használatát is. Összehasonlításként a teljesárú felnőtt belépőjegyért Debrecenben az Aquaticum Élmény- és Termálfürdőbe szaunahasználattal 6100 forintot, az Aquaticum Strand használatáért 4000 forintot kell kifizetnie a jegypénztárnál a kikapcsolódni vágyónak. A tiszaújvárosi gyógyfürdő szaunahasználattal együtt 4000 forintba, a mezőkövesdi termálfürdő napi jegye 2700 forintba, az Egri Termálfürdő felnőtt belépőjegye 1900 forintba kerül.

A miskolctapolcai strandfürdő aranykorát a ’70-es és ’80-as években élte. Ezekben az évtizedekben miskolci fiatalok ezreinek jelentett kikapcsolódást a strand. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ennek a generációnak a munkája és szorgalma nyomán lett hazánk második legnagyobb városa Miskolc. Ezért úgy gondoljuk, hogy egy ledolgozott élet után a miskolci nyugdíjasok megérdemlik, hogy a megújult Ellipsum szolgáltatásait megfelelő kedvezménnyel vehessék igénybe.

Szeretnénk, ha a jövő generációja is legalább annyira kötődne Miskolctapolcához és a strandhoz, mint elődeink. A jövő lapjait a Szinva-völgyében azok a fiatalok írják, akik itt szeretnék az életüket kiteljesíteni és érzelmileg is kötődnek Miskolchoz. 

Ezért javasoljuk, hogy a 65. életévüket betöltött, miskolci lakcímkártyával rendelkező nyugdíjasok, illetve a Miskolci Egyetem hallgatói részére hétfőtől csütörtökig az egész napos All-in belépőjegy 2500 forintos áron kerüljön értékesítésre, mely tartalmazza az élményfürdő, strandfürdő és wellness-fitnesz részleg használatát is.

Az elmúlt hét évben kialakított Ellipsum Élmény- és Strandfürdő a rendszerváltoztatás óta eltelt három évtized legjelentősebb miskolci turisztikai beruházása. Bízunk benne, hogy további fejlesztések fognak kapcsolódni a jövőben ehhez a területhez, addig pedig örömmel használjuk és élvezzük Miskolc legújabb ékszerdobozát.

Írta: Kováts Ágoston

Related Posts