piac

Útikalauz a hétköznapokra miskolciaknak – 4. rész

Búza téri piac

Egy alkalommal, amikor gödöllői barátok látogattak el hozzánk és a belvárosban sétáltunk velük, a nap végén elbúcsúzáskor azt mondták, hogy legközelebb a piacra is menjünk ki együtt. Őszintén szólva első reakcióm az volt, hogy oda miért mennénk, ott olyan nagy szenzáció nincsen, de aztán jobban belegondolva és velük beszélgetve tudatosult bennem, hogy a piac lüktetése minden településen más és más, kirajzol egy helyi karaktert, amiből sok minden leszűrhető. Ezen kívül egy ősi alapokon nyugvó hagyományt őriz, melynek átélése, – ha éppen nem rohanásban van az ember – jó élménnyel tölthet el.

Ajánlásunk a Búza téri piac látogatásához:

Kétségkívül a hétköznapok közül pénteken van a legnagyobb forgalom, ezért, ha igazi piaci nyüzsgésre vágyunk, akkor ez lesz a mi napunk! Érdemes már munka előtt kimenni, fontos, hogy a reggelit ne otthon, hanem a piacon együk meg. Erre több hely is szolgál, de maradjunk a klasszikus lángosevésnél. A sima 550-be, a sajtos-tejfölös 1000 forintba kerül, mellé csak kimérős teát kérjünk, adjuk meg a hangulatát a jó kis cukros teával, aminek decijét 100 forintért mérik.

Miután jóllaktunk komótosan el is indulhatunk vásárolni. Zöldség-gyümölcs-tejtermék-virág, mindenből legyen egy kicsi a listánkon, aki megteheti, annak 1-2 deci bort is érdemes meginni. Kezdjük az őstermelői részen, ahol keressünk magunknak, feleségünknek vagy édesanyánknak egy évszakhoz megfelelő virágot.

Ha nem kifejezett alkalomra vesszük, akkor fürkésszük az öreg nénikékéket. Ők a környező településekről hozzák a saját maguk által gondozott virágokat. Náluk soha sincsen sor, ezért leginkább velük lehet hosszabban elbeszélgetni. Ha megvan a virág, akkor irány a sűrűje!

Egy kis zöldség-gyümölcs. Érdemes feltérképezni az árakat és az árusokat. Oda menj, ahol az ár/árus arány a legjobb! Akitől úgy érzed szívesen vásárolnál, ott az eladó is hasonló szimpátiával áll majd hozzád. „Aranyom, mit adhatok?” – jön majd a megszólítás, ami kicsit szíven is üt, hiszen utoljára így a gyermekkorodban szólított meg a szomszéd néni.

Azt válaszd, amit éppen megkívánsz és mellé amire éppen szükséged is van. Ha tovább haladsz a Búza téri csarnok épületébe, akkor a tejes-sajtos rész a következő állomás. Kecske tejet csak egy néni árul, ő is csak kedden, csütörtökön és szombaton és tíz óráig általában el is adja. Mellette van nem sokkal a diósgyőri Baráthegyi Majorság kínálata, ahol különböző ízesítésű kecskesajtok is kaphatóak, amiből érdemes egyet a szatyrunkba tenni. Ha éppen szükséges, mellette megtankolhatjuk a PET palackunkat friss házi tehéntejjel is.

Levezetésképpen kóstolhatunk egy deci egri vagy hegyaljai bort és közben csodálhatjuk a szép állapotban lévő, impozáns csarnok épületét. Időkorlátnak a munka elkezdése vagy a tej megromlása szabhat határt, de ne csüggedjünk, hiszen másnap reggel a hétvégi nagybevásárlást szintén kezdhetjük a mi szeretett Búza téri piacunkon.

Related Posts