mnsz

Miskolc magaskultúrájának szimbóluma a sétálóutcán található színház épülete. Elődeink közel kétszáz évvel ezelőtt, 1823 augusztusában kőszínházat avattak településünkön. Akkor sem csüggedtek, amikor 1843-ban leégett az épület, hiszen Szemere Bertalan támogatásával 1857-re felépítették az új színház objektumát. A trianoni országvesztést követően, 1925-ben ízléses belső átalakításokat végeztek, az 1950-es évtized második felében tovább csinosították Miskolcon Thália szentélyét. A rendszerváltoztatást követő években (1991-1997) létrehozták Közép-Európa legmodernebb és legsokoldalúbb színházi épületegyüttesét.

Az ingatlan története a miskolci néplélek fontos elemére hívja fel a figyelmünket, arra figyelmeztet, hogy a miskolciaknak mindig is fontos volt a kultúra ápolása. Az elmúlt 200 évben a városvezetők – a legnehezebb időkben is – erőn felül biztosítottak forrásokat a színház építésére és üzemeltetésére. Ez a két évszázados munka adott lehetőséget arra, hogy a Bartók+ Operafesztivál Európa kulturális térképére emelte Miskolcot. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy megszűnt ez a nívós programsorozat városunkban.

A Miskolci Nemzeti Színház története arra tanít bennünket, hogy „A kultúra felzárkózási alappá válik, mert a növekedés már kultúra-alapú.” (Matolcsy György). Ez azt jelenti, hogy Miskolc akkor lesz ismét erős és sikeres város, ha képes lesz arra, amit története során már számtalanszor elért: a hazai és egyetemes kulturális értékeket felmutatva, a kultúrán keresztül befektetni a jövőbe. Erre ma is nagy igénye mutatkozik a miskolciaknak!

Napjainkban a csodálatos épületegyüttes lelkét a társulat tagjai jelentik. Azok a kiváló művészek és munkatársak, akik felejthetetlenné tesznek egy-egy előadást, katarzist váltanak ki a hallgatóságból. Tehetségük, szorgalmuk és elhivatottságuk nem csupán a színházra, hanem az egész városra kisugárzik, melyből erőt meríthetünk. Büszkék vagyunk ma is arra, hogy időről-időre ilyen elhivatott emberek munkája tölti meg lélekkel hazánk legszebb vidéki színházát, a Miskolci Nemzeti Színházat!

Melyik színházi élmény a legkedvesebb számodra? Írd meg kommentben!

Related Posts