miskolc

Csanyik, Sziget és Vojla, a három eltűnt település

Múltidéző című sorozatunk Reiman Zoltán, miskolci lokálpatrióta tollából – 9. rész

Kevesen tudják, hogy Miskolc környékén több olyan település is létezett, amely elpusztult vagy elnéptelenedett az elmúlt évszázadok során. A legtöbb esetben a török volt ennek az okozója vagy a tatárjárás idején történt, de például járványok esetében – vagyis inkább azok következtében – is előfordult ilyen eset. (Például az 1709/10-es nagy pestisjárvány idején.)

A tatárjárás után gyakorlatilag második honalapítás történt, rengeteg magyar falu vagy város a feledés homályába veszett, ahogy a törökök uralma alatt töltött majd’ 150 év alatt is. Sok esetben az eltűnt település neve fennmaradt valamilyen formában, mint például a Csanyik estében. Nézzünk most három olyan egykori települést Miskolc környékéről, melyek eltűntek a térképről – bár a fent említett Csanyik esetében ez a megfogalmazás nem helytálló…

Csanyik:
Csanyik (Chenik, Csenik, Chenyk) szőlőtermesztő kis falu volt a Bükkben, nem messze Diósgyőrtől. Első említése 1313-ból való, ekkor István nádor adományozta a kis helységet a pálos rend szerzeteseinek. Érdekesség, hogy a területén 1355-től már működött egy vadaskert, amely királyi tulajdonban volt. A 16. század elején néptelenedett el teljesen, melynek okát nem ismerjük.

Sziget:
Sziget (villa Ziked, Zygeth) település Diósgyőr és Miskolc között, valahol a mai Újgyőri főtér környékén lehetett. Nevét onnan kapta, hogy a kis falut a Szinva teljesen körülölelte. 1325-ben és 1330-ban még említették okleveleken, valószínűleg ezután pusztult, vagy néptelenedett el.

Vojla:
Vojla (Vajla, Voyla, Woyla) települést először 1261-ben említették. Miskolc, Harsány, Kisgyőr és Bükkaranyos határában terült el, a Bükkben. A 14. század első harmadában tűnt el a térképről végleg, ennek okát – csakúgy mint a fent említett két település eltűnésének esetében – nem tudjuk.

Related Posts