herman_muzeum

Múzeumi képtár

Ha Debrecen, akkor Munkácsy, ha Pécs, akkor Csontváry és Vasarely, ha Kaposvár akkor Rippl-Rónai, ha Miskolc, akkor mondhatjuk, hogy minden nagy magyar festőből egy kicsi. Ezt így persze talán túlzás kijelenteni. Ha nem is mindenkiből, de elmondhatjuk, hogy sok ismert festőnknek itt, Miskolcon, a Herman Ottó Múzeum főépületében találhatóak meg a remekművei. Láthatunk festményeket többek között Csók Istvántól, Szinyei Merse Páltól, Munkácsy Mihálytól, Lotz Károlytól, Kmetty Jánostól, Czóbel Bélától és Csontváry Kosztka Tivadartól is. Mivel hamarosan új épületrésszel bővül a Herman Ottó Múzeum és az átépítés érinti a képtár kiállítását is, (amit április 25-ig lehet megtekinteni), valamint már egyébként is régen voltam a HOM-ban, ezért az egyik vasárnap délelőtt meglátogattam a kiállítást.

A múzeum előtt sajnos személyautóval nem lehet parkolni, hiszen csak buszoknak van fenntartott parkolóhely, ezzel érdemes a látogatóknak számolni. A képtár szépen átgondolt, jól strukturált festményekből tevődik össze, melyre méltán lehet büszke Miskolc lakossága. Egyes képek mellett QR kód is található, melynek leolvasásával audio útmutató is elérhető lenne, amely sajnos nekem nem működött.

A képtár csúcskoronái egyértelműen a Csontváry képek. Már önmagában ezért a négy darab Csontváryért érdemes megvenni a belépőjegyet! A legszuggesztívebb persze az Öreg halász. A múzeum gondozásában pár évvel ezelőtt restauráláson esett át a festmény, így teljes pompájában ragyog most. Talán a Csontváry iránti elfogultságomból vagy a rendszer szeretetem miatt nem tudom megérteni, hogy miért takarják ki a negyedik, A Keleti pályaudvar éjjel című Csontváry alkotást egy ismeretlen szobrász művével. Ez egy olyan festmény, amely több száz millió forintot ér, a világ valamennyi nagy múzeumában dicső helye lenne, erre Miskolcon beraknak elé egy madár szobrot? Maradjunk annyiban, hogy több mint érdekes.

Tudom, az épület nem múzeumnak készült és több helyen is érezni, hogy túlzsúfolt, de ez akkor is különös. Bízom benne, hogy az új épületrészben méltó helyre kerül majd a napút festőjének minden egyes képe.

Related Posts