miskolci jatszoter

Mi a siker titka?

Emberi természetünkből fakad kíváncsiságunk, évezredek óta ezért szeretnénk tudni, hogy milyen jövő vár ránk. Az antik görögök kultikus helyszínén, a delphoi jósdában is ez foglalkoztatta az embereket. „Gnóthi szeauton” – Ismerd meg önmagad (és tudni fogod a sorsodat) – ez a felirat fogadta a látogatót, aki sorsáról szeretett volna többet megtudni a híres intézményben.

A miskolci lokálpatrióták is a jövő horizontját kémlelik, abban bíznak, hogy lakókörnyezetüket megismerve, kiismerik magukat Miskolcon, hogy helyes válaszokat adjanak a jövő kihívásaira, hiszen léteznek társadalmi folyamatok, melyek a holnap feladatát világítják meg a jövő sötét égboltján.

Ennek a gondolatmenetnek fényében álljon most itt Miskolc „öregségi mutatója”. 1990-ben száz 14 év alatti miskolci fiatalra nyolcvannégy 60 év feletti városlakó jutott, ezzel szemben 2019-ben száz 14 év alatti gyermekre kettőszázhét 60 év feletti miskolci jut. Mindez azt jelenti, hogy városunk az elmúlt emberöltő során elöregedett. Ebből a tényből Delphoi-ban biztosan konkrét képet kapnánk Miskolc jövőjéről, de mi a Szinva völgyében élünk, ezért itt és most – ebből a száraz tényből – legyen elég csupán egy rövid konklúzió:

Csak erős város lehet sikeres. Az erő a fiatalokban lakik, akik sajnos tömegével hagyták el településünket az elmúlt harminc évben. Ezért gyenge város ma Miskolc.

És hogy mit tartogat számunkra a jövő? Igaz, hogy az elsősorban rajtunk múlik, de valójában csak a Jóisten tudja.

Véleményed szerint a fiatalok elvándorlását mivel lehetne orvosolni Miskolcon?

Related Posts