dvtk

Kell egy vezér!

Mennyit ér valójában egy igazi vezér a csapatjátékokban?

Tényleg fontos egyetlen ember kiesése egy tizenegy fős csapatból? Lehet egyetlen játékos hiányára fogni a gyengébb eredményeket? Mit tehet az edző, hogy pótolja a hiányzó láncszemet? Csupán pár kérdés, de az elmúlt 6 fordulóban mutatott diósgyőri produktum indokolttá teszi, hogy mindet feltegyük.

Hegedűs János a Siófok elleni bajnokin szenvedett súlyos sérülést. A védelem oszlopos tagja, vezér a pályán és a pályán kívül is. Miért érintette a csapatot ennyire érzékenyen a kiesése? A kérdés megválaszolására valószínűleg egy kisebb regényt lehetne írni.

De próbáljuk meg röviden összefoglalni. Hegedűs személyében egy olyan emberről beszélünk, aki magatartásával méltán érdemli ki a többiek tiszteletét. Egy olyan játékos, aki a pályán mindig a maximumot igyekszik kihozni magából, emellett képes arra, hogy a társait irányítsa, motiválja maga körül. Itt pedig előjön a vezér szerepe. Amellett, hogy irányít, tevékenyen kiveszi a részét a munkából. Ennyi idő alatt sikerült egy összeszokott párost kialakítania Szatmári Csabával, a kezdeti döcögősebb indulás óta egy stabil párosról beszélünk. Talán a megfelelő játékrendszert is sikerült megtalálnia Kondás Elemérnek, hogy ezek a srácok jól dolgozzanak össze a többiekkel.

De mi történt a Siófok elleni meccs óta? Csupán annyi, hogy az előnyünk a táblázat feljutó helyein olvadni kezdett. Hat mérkőzésből három is vereséggel végződött. Mit jelent ez a védelem szemszögéből? Ahogy láthatjuk, Szatmári még nem képes egyedül vinni a fiatalokkal teletűzdelt védősort a hátán. Nem képes arra, hogy egyedül irányítson egy egységet, annak érdekében, hogy mindenki jól végezze a dolgát. Jó játékos, de vannak még fejlesztésre szoruló tulajdonságai.

Ami ennél is fontosabb: a kémia. Ameddig megvolt a védelem megszervezése, a többi csapatrésszel is jobban össze tudtak dolgozni. Amióta a tűzoltás zajlik, azóta látványosan visszaesett a csapat összjátéka. Ezt persze nehéz lenne egyetlen ember hiányára fogni, ennek ellenére látványosan kevesebb támadást vezetünk. Kevesebb támadás = kevesebb gól. Egyszerű matek. Ha csupán a sztárjaink villanására várunk, akkor a végén meglepetés érhet minket is…

Ekkor kellene előlépnie az új vezéreknek, akik összefogják a csapat játékát. De sajnos nem lehet tíz Könyves a pályán, hogy egy személyben megoldjon mindent, hiába próbál egymaga jelenleg is 3-4 posztot bejátszani mérkőzésenként. Itt pedig jöhet a következő felvetés: Az edző mit tehet ebben a helyzetben? Főként annyit, hogy megfelelő motivációval és a játékosok mentális felkészítésével igyekszik pótolni a kiesett játékost, ha már a keretből a mellékelt ábra alapján nem megy.

Vagy mindössze annyi a kérdés, hogy Dzsudzsák Balázs interjúkat hallgat a csapat? A válogatott játékos még 2013-ban szólta el magát egy interjúban: „Bebizonyítottuk, hogyha akarunk, akkor tudunk játszani!”

Ezt támasztja alá a Győr elleni mérkőzés, és a Békéscsaba elleni utolsó 20 perc. A kérdés csupán annyi: Nem volt korai a szezon vége előtt hátradőlni?

Most még van idő ébresztőt fújni, a ház még nem ég. De ahhoz, hogy ne is gyulladjon ki, a hátralevő fordulókra még mindenkinek oda kell tennie magát a siker érdekében. Hegedűs Jánossal, vagy nélküle. Vajon születik egy új vezér a szezon maradékában?

írta: Nagy Tamás

Related Posts