harangtorony

Múltidéző – 1. rész

Fogadjátok szeretettel legújabb sorozatunkat, amely Miskolc múltjából fog kéthetente felidézni egy-egy izgalmas történetet Reiman Zoltán, miskolci lokálpatrióta tollából.

A ballagó idő…

Az Avas oldalában áll egy torony. Egy harangtorony, ami közel 500 éve óvón tekint le városunkra. Építésének körülményei nagyon érdekesek, titokzatosak.

Amikor a 20. század húszas éveiben felújították, találtak rajta egy feliratot. A felirat az építők nevét és az építése idejét is megörökítette: ,,A torony épült nagyságos Balassa Zsigmond várúrsága, Gombos Pál bírósága és Szijgyártó Mátyás gondnoksága idején, az Úr 1557. Évében” – természetesen ez a magyar fordítás, a felirat latin nyelven íródott.

Egyes források szerint a Szent Mihály temetőkápolna helyén épült a torony, de az én tudomásom szerint ezt kutatások cáfolták. Miért építettek egy különálló harangtornyot 1557-ben, amikor a mellette lévő templom romokban hevert egy 1544-es török csapás után?

Az említett várúr, Balassa Zsigmond – és neje Fánchy Borbála – híresen rossz viszonyban volt a miskolciakkal. A lerombolt templomot azért nem engedték újjáépíteni a diósgyőri koronauradalom zálogbirtokosai, mert attól féltek, hogy azt majd a reformátusok “szerzik meg” maguknak – így is történt egyébként a későbbiekben. Balassa Zsigmondot tartják felelősnek a szentléleki pálos kolostor elpusztításáért, a szerzetesek bűne az volt, hogy panaszkodni mertek ellene zsarnokoskodásai miatt…Balassa halála után – 1559 – Fánchy Borbála vette át a hatalmat. Borbála asszony bizony még Balassán is “túltett”. Egyszer még a miskolciak bíróját is elrabolta…De térjünk vissza a harangtorony (és a templom) történetéhez. A templom végül Fánchy halála után 1563 és 1569 között épült újjá, immár a református szertartások számára. A harangtorony pedig 1680-ban kapott először órát az oldalára – ha már a ballagó idő… Két harang – Johanka és Miklós – van elhelyezve a toronyban. A híres harangjáték pedig Csury Ferenc műve, amely 1941 óta szórakoztatja a miskolciakat.

Egy különleges értéke ez az öreg torony Miskolcnak. Emblematikus épülete. Maga a történelem.

Csak azért, hogy érzékeljük: Abban a korban épült, amikor Helsinkit alapították, ekkor született Telegdy Kata, az első ismert költőnő, ekkor hunyt el Török Bálint főúr, hadvezér, ekkor alapította Hoffgreff György és Heltai Gáspár az első nyomdát Kolozsváron…

írta: Reiman Zoltán

Related Posts