szinva

Miskolc legkedvesebb terasza

Fogadjátok szeretettel Tajthy Ákos újságíró, miskolci lokálpatrióta gondolatébresztő sorait. Ezúton is köszönjük Ákosnak, hogy elfogadta a felkérésünket és írt az oldalunkra!

Miskolc legkedvesebb terasza

Megmondom őszintén, hogy meglepetésként és igen nagy megtiszteltetésként ért, hogy röviddel ezelőtt felkértek a Miskolc utcáin szerkesztői arra, hogy írjak néhány gondolatot egy, általuk küldött miskolci fotóhoz. Nehezen kezdtem neki a munkához, tudván, olyan ember is eleget tett hasonló felkérésnek mint a város főépítésze, Szunyogh László. Én ezt, a Szinva teraszt ábrázoló képet kaptam meg. Következzen az én sztorim.

Újságíró tanonc voltam a Miskolci Egyetem azóta megszűnt lapjánál, a MERt-nél, amikor átadták a Szinva teraszt. Viszont már ott voltam és már tudósítottam is róla. Persze csak “mínuszos hírként”, mert egyetemi lapként a campus híreire fókuszáltunk, de azért a fontos miskolci történésekről mindig megemlékeztünk. És mivel tudták, mennyire szeretem a várost, egy idő után rendre engem küldtek a belvárosba.

Engem már akkor is, vagy inkább mondjuk úgy, akkor még meglepett: a kopár, unalmas és végtelenül szocreál belvárosi parkoló helyén létrehozott tér létesítése körül komoly hullámokat vetettek a politikai viták. Ma már ilyenen nem akadok fenn. Pontosabban ilyenen sem.

A Szinva teraszra visszatérve, az idő végül a tér létét igazolta, a miskolciak belakták, szeretik, élik. Legyen az meccsnézés, zenés program, vagy csak egy nyári este, rendre sokan keresik fel a teraszt.

Hogy ne csak a saját gondolataimat osszam meg, következzen egy rövid történeti áttekintés: a mai terasz egész területén egykor lakóházak álltak, melyek hátsó frontjai a Szinvára néztek. A házakat az 1950-es években bontották le, majd helyükön parkolót alakítottak ki.

Néhány évtizedig ez az állapot maradt fenn, a kétezres évek elejére azonban egyre többen vetették fel a városban: nincs az jól, hogy a sétalóutcáról letérve foghíjtelkekkel, és vitatott minőségű parkolókkal találkozunk.

Hosszas vitákat követően végül megkezdődött a rehabilitáció: elsőre a Szinva melletti korlátokat cserélték ki, később pedig egy komplex beruházásnak köszönhetően – melynek része volt a Szinva terasz mellett a villanyrendőr, a Kandia-köz, a Déryné utca, a Kazinczy utca és a Hősök tere átalakítása is – elkészült a tér. Az új közterületet 2005. november 5-én adták és 450 millió forintba került, melyet nagyrészt Európai Uniós forrásokból fedeztek. Itt áll Kutas László szobrászművész Miskolci lányok nevű szobra; nincs messze Mancs szobra sem.

És hogy miért pont Szinva terasz a név? Nos, nyolc javaslat közül választhatott Miskolc korabeli közgyűlése, a javaslatokat azok közül csemegézték ki, melyeket a lakosság küldött be számukra. Igen, mert akkoriban megkérdezték erről a városlakókat is (ennek hosszú ideig nem volt aztán gyakorlata, de a részvételiség programja számomra biztató jel, fontos, hogy ezekben a témákban is visszataláljon régi önmagához Miskolc). Na, de ismét vissza a teraszhoz, szóval a névre nyolc javaslat: Szinva terasz, Szinva sétány, Kandia terasz, Szinva-parti sétány, Kikötő tér, Szinva pihenő, Kandia pihenő, Széppataki tér és Ostrava tér.

2005. december 8-án végül a grémium a Szinva terasz név mellett döntött.

Szinte hihetetlen, de a Szinva terasz idén már 17 éves lesz. Az elmúlt években bővült egy ledfallal például és a Helynekem üveghídjával is. Hasonló létesítményt tervezett a Kandia-köz sarkán álló vendéglátóhely is de az végül ilyen-olyan okok miatt meghiúsult: a hosszas jogi vitát követően a teret évekig rondító torzót mára elbontották.

Na, de hogy néz ki ma a Szinva terasz? Elsőre mondhatnánk: szépen, olyan mint régen. De ha a szívünkre tesszük a kezünket, be kell valljuk: azért megrágta az idő vasfoga.

A már említett, félkész terasz nyomai a mai napig ott éktelenkednek a sétányon és a teraszon is, nem ritkán balesetveszélyes helyzeteket teremtve. Hiányoznak a patakot egykor kivilágító lámpák, és a Szinva partfalára telepített vízzuhatagot is régen láthattuk már működni (és hol van már az egykori zöld díszkivilágítása!).

Mondjuk ki: 17 év után egyre sürgetőbb a teljes felújítás. Az önkormányzat a járvány miatti nehéz helyzete ismert, ennek ellenére apró reménysugár, hogy a teraszhoz szervesen kapcsolódó Villanyrendőr buszmegálló térkövének cseréjét megkezdték. A hírek szerint a régi burkolat felbontása után már csak a tavaszias idő eljövetelére várnak, hogy aztán szürke, sötétszürke és antracit színű burkolólapokkal lássák el a területet.

A városvezetői nyilatkozatok szerint az önkormányzat szándéka az, hogy a burkolatcsere folytatódjon. Mi pedig reménykedünk. Nem tudom, hogy vannak vele, de én szívesen megnézném a Szinva teraszt és környékét a fent emlegetett új színekben. A régi már megkopott…

Tajthy Ákos

Related Posts