Hazánk legmodernebb sportcsarnoka

Egyszer volt, hol nem volt talán igaz sem volt… 10. rész

„Tegnap reggel megkezdődött a miskolci sportcsarnok műszaki átadása, amely előreláthatóan 8—10 napig tart. Andrássy Károly főépítésvezető tájékoztatása szerint még napokat vesz igénybe több berendezés beszabályozása. Tegnap begyújtották a gázkazánokat is, amelyek az épület fűtését biztosítják. Nagy sikere volt a játéktér világításának, amelyről már megírtuk, hogy 2000 lux fényt sugároz minden négyzetméterre.” /Észak-Magyarország, 1970.10.23. péntek/

„Bár Budapestnek lenne ilyen nagyszerű Sportcsarnoka!” – felkiáltással számolt be a Magyar Nemzet 1970. október 23-ai száma arról, hogy Miskolcon elkészült a sportcsarnok, amely 3600 néző befogadására alkalmas. A 26 méter széles és 44 méter hosszú játékteret száznegyvenhárom jódlámpával és húsz nagy teljesítményű reflektorral világították meg. A lelátók alatt 120 személy részére hét kényelmes öltözőt, tizenhárom zuhanyozót és egy, 200 négyzetméter területű edzőtermet építettek. A versenyek eredményeit elektromos jelzőtáblákkal közölték. A sportcentrum központi fűtéssel és légkondicionáló berendezésekkel lett felszerelve, tudósított az országos napilap.

A sportcsarnok kivitelezési munkáit az 1966-ban elkészült tervek alapján 1968 őszén kezdték el, a műszaki átadásra 1970 október végén került sor, az épületegyüttes avató sportrendezvénye az I. Junior Ökölvívó Európa-bajnokság volt.

Hazánk legkorszerűbb fedett sportlétesítménye volt az 54 évvel ezelőtt átadott, két év alatt felépített sportcsarnok. A maga korában mérnöki bravúrnak számított a tetőszerkezet kialakítása.

2010 óta viseli a Generali Aréna nevet.

A DVKT Aréna 2021 októberi átadásáig, több mint ötven éven keresztül Miskolc legnagyobb sportcsarnoka volt. A diósgyőri létesítmény megépülte óta szerepe csökkent, az utóbbi években kulturális rendezvényeknek ritkán ad otthont a népkerti komplexum.

Milyen élményed kötődik a Sportcsarnokhoz (Generali Arénához)? 

Related Posts