Egész alakos szobrot Hajós Alfrédnak Miskolcon!

A Miskolc utcáin lokálpatrióta közösség kezdeményezéssel él:

1. Javasoljuk és egyben kezdeményezzük a Géniusz szobor áthelyezését a Generali Aréna előtti térről.

2. Javasoljuk és egyben kezdeményezzük Hajós Alfréd egész alakos szobrának felállítását a Generali Aréna előtti téren.

Az elmúlt emberöltőben számtalanszor hallottuk, hogy az Acélváros poros, szürke világát végre meg kellene haladnunk, hogy településünk a polgári, befogadó, XXI. századi zöld Miskolc arculatát tárja a városlakók és az idelátogató turisták elé. Vármegyeszékhelyünkön a rendszerváltoztatást követő időszakban ebben a kérdésben konszenzus alakult ki.

Az elmúlt évtizedekben a viták arról szóltak, hogy milyen tartalommal telítődhet a jövő városa a Szinva völgyében. A Miskolc utcáin lokálpatrióta közösség álláspontja szerint a „nyitott kapuk városának” újrapozicionálása szempontjából meghatározó a közterületek állapota, a köztéri szobrok identitásformáló, üzenetközvetítő szerepe és formavilága.

A Generali Aréna előtti téren 2011 óta a Géniusz szobor áll, amely eredetileg 1969. március 21-ére, a Tanácsköztársaság kikiáltásának 50. évfordulójára készült munkásmozgalmi emlékmű női alakja. Az avató ünnepségen Szuchy Róbert, a Hazafias Népfront Miskolci Városi Bizottságának titkára az alábbiak szerint fogalmazott „az emlékmű örök szimbóluma annak a lelkesedésnek és önfeláldozásnak, amelyet városunk munkásmozgalmi hősei a proletárállam szervezésében tanúsítottak; emléke a Tanácsköztársaság fennállása alatt lezajlott hősi harcoknak”.

A lokálpatriótáknak elfogadhatatlan, hogy több mint három évtizeddel a rendszerváltoztatás után még mindig központi helyen van elhelyezve a véres kommunista diktatúra időszakát idéző emlékmű szoboralakja.

Hajós Alfréd építészmérnöknek Miskolc legszebb középületeit köszönheti, sportolói életműve példaértékű, társadalmunkban emlékét közmegbecsülés övezi.
Az első újkori nyári olimpián (1896-ban Athénban) Hajós Alfréd szerezte a magyar sport első és második olimpiai győzelmét (100 m-es, illetve 1200 m-es gyorsúszásban).

Miskolcon számos épület dicséri kiemelkedő tehetségét, úgymint
a Weidlich-palota (1911) és
a Hitelintézeti palota (1913) a Széchenyi utcában,
a Lichtenstein-palota (1912) a Hunyadi utcában,
a Népkerti Vigadó (1926-os átépítése),
a Népkerti Sporttelep (1926), valamint
a Selyemréti Strandfürdő (1927) főépülete.

A felsoroltak méltóvá teszik Hajós Alfréd személyét arra, hogy Miskolcon szobor őrizze emlékét a jövőben!

A kezdeményezők nevében:
Kováts Ágoston

Related Posts