Amikor retusálni kellett a kormányzót a képről

Múltidéző sorozatunk
Reiman Zoltán, miskolci lokálpatrióta tollából – 61. rész

1907-ben Böczögő József nyerte el a Korona szálló bérleti jogát. A Böczögő-korszak egybe esett a város és a Korona aranykorszakával.

A sikeres vállalkozó, ahogy átvette a szállót, minden megváltozott. Egészen más szellemiség uralkodott, ahol ő munkához látott, egészen máshogy látta a vendéglátós szakmát, mint elődei. Talán Weidlich Pál mentalitását tudnám hozzá hasonlítani. Messze földön híressé vált a Korona konyhája és rendezvényei. Maga a nagybetűs profizmus volt az, ahogyan a vendégeihez hozzáált a nagyszerű üzletvezető.

Grófok, bárók, hercegek, a társadalmi elit tagjai szórakoztak önfeledten Miskolcon. Az országban a pesti Gundel után a második legjobb helynek tartották Böczögő Koronáját. Ekkor terjedt el a mondás is: ,,Böczögő a legszerényebb ember, hiszen megél egy Koronából is”.

,,Érdemei – a város idegenforgalmának felkészítése – a legutóbbi években igen nagyok. Országos hírű szállodát és az ország határain túl is híres konyhát tartott fent… Nemcsak jó konyhával, előkelő terítéssel és találással is kitűnt. A miskolci Böczögő olyan fényes ünnepi lakomát tudott rendezni a Koronán, mint Budapesten a nagy dunaparti szállodákban.”
(Thurzó Nagy L. II/A kötet, 56., idézet a Magyarság című lapból (Dobrossy István: A miskolci vendégfogadók és vendéglátás története 1745-1945 (Miskolc, 1985, Herman Ottó Múzeum), 67.)

Egy városi legenda szerint Ferenc Szalvátor herceg, amikor városunkba látogatott, akkor egy közös fotón szerepelt Böczögő Józseffel. Ő is hallotta a miskolci vendéglős jó hírét és szeretett volna egy közös képet vele. Csak az volt a baj, hogy a kép a Korona előtt készült és az Avas volt a háttérben. Mi következik ebből? Az, hogy bizony az Erzsébet téren lévő Kossuth Lajos-szobor is szerepelt a képen. De, hát már hogy néz ki az, hogy egy Habsburg előkelőség egy Kossuth Lajossal szerepel egy felvételen? Úgyhogy állítólag retusálták fotót, a Kossuth alakot eltüntették a háttérből…

Related Posts