Együttműködő partnerünk, a Hermina Családi Szőlőbirtok és Pincészet gondolataival kívánunk szép estét és nyugodalmas jó éjszakát minden kedves olvasónknak, a lélekben miskolciaknak!

Átérezni a szabadság élményét a mai világban különösen is nehéz feladat. Pedig nincsen körülöttünk vasrács, nem körbezárt országban élünk, szabadon mozoghatunk, közlekedhetünk. Minden nap ezer és ezer dolog közül választhatunk: milyen ruhát veszünk fel, köszönünk-e a szomszédnak vagy úgy teszünk mintha nem is vennénk észre, merre megyünk munkába, jó kedvvel fordulunk-e a környezetünkben lévő emberekhez vagy duzzogva, milyen zabpelyhet veszünk a boltban, tartalmaz-e kölest, gluténmentes-e, csokisat vagy banánosat netán pekándiósat, este melyik csatornát nézzük a TV-n a 122 adó közül vagy esetleg egy Netflixes sorozatot választunk? Hosszan lehetne folytatni a sort.

Mindezen szabad döntésünk mellett az életünket sokszor érezzük korlátok közé szorítva. Rettegünk a hidegtől vagy hogy elázunk, ha nem viszünk esernyőt magunkkal, bosszankodunk, ha hosszú a reklám a film közben és idegesít, ha nem like-olják időben a családtagjaink az új facebook profilképünket. Apró szüntelen rettegések sorozata vár ránk nap mint nap, mely sokszor a szabad választás nyújtotta életünkből fakad.

Amikor kimegyünk a szőlőbe az idő forgása lelassul. Találkozunk a széllel vagy a tűző nappal. Nem profittermelés a cél, csak szeretnénk gondos gazdaként munkálkodni a betelepített területen. Közben pedig a körülöttünk lévő épített, szolgáltatásokkal teli világ összezsugorodik, a bennünk lévő pedig kitágul. A levegőt is máshogyan vesszük. Hamvas Béla szerint „a dolgok nem kívül kezdődnek, hanem belül, és nem alul, hanem felül, és nem a láthatóban, hanem a láthatatlanban”, milyen nagy igazság ez és az sem mindegy, hogy hol folytatódnak.

Szőlőben lenni annyi, mint megélni a szabadságot, együtt létezni a természettel és a láthatatlannal, ezért is nagy öröm ez számunkra.

Related Posts