Könyvbemutató – dr. Jacsó Pál: Hatvan é(r)v Miskolc

Minden kedves miskolci polgárt tisztelettel és szeretettel hívunk és várunk dr. Jacsó Pál: Hatvan é(r)v Miskolc című kötetének bemutatójára 2024. június 20-án, csütörtökön 15 órára a Városháza Átriumába.

dr. Jacsó Pál beszélgetőtársai Kováts Bence és Kováts Ágoston a Miskolc utcáin platform szerkesztői.

„Mert az Avason napokig el lehet lenni úgy, hogy az ember nem kívánkozik le a városba, ami csak párszáz méterre lüktet – igaz a maga vidékies módján –, de ebből a lombok alatt semmi sem érezhető. A miskolciak kivételesen vendégszerető népség, hamar szívükbe fogadják azt, aki megdicséri a borukat-pálinkájukat és van legalább egy sztorija a Diósgyőrről.

A tipikus avasi pincetulajdonos egyrészről önképzőköri filozófus – különös tekintettel a bor filozófiájára –, másrészről kell, hogy legyen legalább egyvalaki a rokonai-barátai-ismerősei között, aki állományban volt – itt a dolgozott kifejezés is behelyettesíthető, bár nem minden esetben – a Lenin Kohászati Művekben vagy a DIGÉP gyáregységeinek valamelyikében (ez meg is látszik a borházak lépcsőinek-teraszainak-kerítéseinek eklektikáján), és a családnak volt egy legalább kétszáz négyszögöles kiskertje valamelyik környező domboldalon, ahonnan október végén-november elején elvitték kifőzetni pálinkának az asszony elől még időben megmentett barackot-szilvát-körtét, a nagymama beszáradt lekvárjait és kiforrott befőttjeit, meg a szomszéd bácsi otelló-seprőjét, mert amióta tavaly ősszel felrobbant a kuktája a gázon, inkább odaadta a száz liter cefréjét két liter pálinkáért a szomszédnak, mintsemhogy testi épségét veszélyeztetve vesződjön vele, kockáztatva az öreg faházra kötött biztosítás felmondását is.”
(részlet a kötetből)

fotó: Fekete Zoltán (FEZ) fotóművész

Related Posts