borozo

Útikalauz a hétköznapokra miskolciaknak – 2. rész

Tokaji borozó

A Várososház téren lévő Tokaji borozót legtöbben csak kívülről ismerik. Nem véletlenül, hiszen 1958. óta működik, így a belváros egyik legrégibb szolgáltatóegysége. A belső hangulata egyedülálló. Nem csak azért, mert az utolsó talponálló Miskolcon, hanem mert a férfi nyugdíjkorhatárt lassan betöltő kocsmában elhangzott történetek beleivódtak a falakba. Éppen ezért olyan autentikus hely. Kevés nagyvárosban maradtak meg ezek a borozók, Budapesten is már csak a Falk Miksa utcai Tokaji, illetve a Fő utcában lévő Mátra borozó őrzi ezt a retro hangulatot. Miskolcon egy darabig még az Erzsébet tér melletti Serforrás, illetve a Bató házban lévő IPOSZ hangulata volt hasonló, melyek szintén megérdemelnének egy külön bejegyzést, de ezt majd máskor.

Ajánlásunk a borozáshoz:
A Tokaji borozóba egyből munka után érdemes bemenni. Kérj egy hosszúlépést (1 dl bor + 2 dl szóda) száraz furmintból. Mindössze 190,- Ft-ba kerül, de elsőre adj bőven borravalót! A pohárral fáradj az egyik pultrészhez. Ne töprengj sokat, 3-4 perc alatt idd meg. Közben hallgasd a többi vendég beszélgetését. Amint megittad, kérj egy újat ugyanabból. Ezt már ráér komótosabban elfogyasztanod. Innentől kezdve a borivás átmegy borozásba. Szinte biztos, hogy beszélgetésbe elegyedsz az aktuális törzsvendégekkel, akik éppen történeteket mesélnek. Hallgasd őket. Ez nem a te „színpadod”, hanem az övék. Nagy valószínűséggel lesz szó katonaságról, gyárban végzett munkáról, Avasi kilátóról és panellakásról. Viszont az öreg urak nem csak a saját történetüket mesélik el, hanem ezzel egy időben egy darabka miskolci történetet is. A többit hozza az élet. Ha éppen valaki kifogyott a szóból, akkor érdemes a borozó múltjáról kérdezni, hiszen rengeteg érdekes információval tud szolgálni. Jó borozást és beszélgetést kívánunk!

Related Posts