ter

Kavicsos park-(y)oló

A Szent István térre tervezett új társasház margójára…

A város főtere szimbólummá válik, a település identitását közvetíti, szerencsés esetben a helység legszebb arcát mutatja és büszkeséggel töltik el az ott lakókat. Egy főtér sokat elárul a település állapotáról, mint cseppben a tenger mutatja be a város rendezettségét, lendületét, energiáit, magyarán pontos benyomást nyújt a „hely szelleméről”. A város főtere generációk történeteit meséli: nagyságról, gyengeségről, sikerekről és kudarcokról árulkodik. Nincs ez másképpen Miskolc esetében sem.

Közös kudarcunk, hogy az elmúlt emberöltő során nem sikerült kialakítani Miskolc szívében azt a helyet, amelyre büszkék lehetünk, amit magunkénak érzünk, ami tiszteletben tartja a múlt épített örökségét, a környezeti adottságokra támaszkodik és figyelembe veszi a miskolciak véleményét. Egyszóval nem sikerült létrehozni a miskolciak főterét.

Mára világossá vált, hogy társasház épül a kavicsos parkoló helyén, az avasi templommal és harangtoronnyal szemben. Ma annak örülünk, hogy nem egy ormótlan üvegpalota épül a területen, ahogy az néhány éve még a tervekben szerepelt. Azzal vigasztalódhatunk, hogy sikerült megakadályozni, hogy egy tájidegen épületegyüttes nőjön ki a földből azon a területen, amiről azt gondoltuk egykor, hogy a legszebb része lesz városunknak.

A tervezett társasház kapcsán egyesek magyarázkodnak, mások próbálnak hozzászokni a gondolathoz, vannak, akik, a beruházás védelmében ideológiákat gyártanak, esetleg elégedetlenkednek, bosszankodnak, mérgelődnek. Ma erre van erőnk, sajnos csupán erre vagyunk képesek.

Nekünk lokálpatriótáknak Miskolc a közös szenvedélyünk, ezért abban hiszünk, hogy egyszer eljön a nap, amikor településünk ismét büszke, erős és sikeres város lesz, olyan helye lesz a világnak, ahol a városlakók alakítói, nem pedig elszenvedői a sorsuknak. Azon a napon főteret fogunk avatni a Szent István téren, olyan parkot, amelyre minden miskolci büszke lehet, amely rólunk szól, nekünk épül és amelynek csodájára járhat a világ!

Neked mi a véleményed a tervezett beruházással kapcsolatban? Irodát, társasházat, üzlethelyiségeket építenél a kavicsos parkoló helyén, vagy zöldterületet alakítanál ki Miskolc főterén? Írd meg a véleményedet kommentben!

Related Posts