kiadvany

1 konzultáció – 3 javaslat

Nekünk lokálpatriótáknak a miskolciak véleménye a legfontosabb, ezért a Miskolc utcáin szerkesztő csapata a konzultáció eredményére hivatkozva az alábbi javaslatokat fogalmazza meg:

1. A válaszadók elsöprő többsége egyetért abban, hogy a fiatalok Miskolcon maradását támogató program kidolgozására szükség van, ezért azt javasoljuk, hogy 2022. december 15-ig a Közgyűlés fogadjon el egy átfogó programot, amely a fiatalokat arra ösztönzi, hogy Miskolcon tervezzék a jövőjüket.

2. Javasoljuk, hogy 2024. január 1-jétől a Miskolci Önkormányzat működési kiadásainak 0,1 %-t fordítsa a 18 és 30 év közötti házasságban élő fiatalok albérletár támogatására. A konzultáció eredményére hivatkozva javasoljuk, hogy az Önkormányzat éves szinten 400.000 forint albérletár támogatással segítse azokat a 18 és 30 év közötti fiatalokat, akik Miskolcon dolgoznak és életvitelszerűen itt élnek. Becsléseink szerint ennek a támogatási formának a bevezetése évente közel 2000 miskolci fiatalnak jelenthetne érdemi anyagi segítséget.

3. Javasoljuk, hogy a Miskolc közigazgatási területén belül működő köznevelési rendszer intézményeiben dolgozó 18 és 35 év közötti munkavállalóknak (óvónőknek, pedagógusoknak, kollégiumi nevelőknek stb.) 2023. szeptember 1-jétől az autóbuszra és villamosra érvényes havi bérlete 1.000 forintba kerüljön, továbbá a Miskolci Polgármesteri Hivatal és a Miskolc Holding Zrt. valamint annak tagvállalataiban dolgozó 18 és 35 év közötti fiatalok ingyenesen használhassák a miskolci villamos és buszközlekedést.

Miből futhat ezekre a kiadásokra? A rejtvény kulcsa az iparűzési adó bevételének szignifikáns növekedésében rejlik!

Miskolc helyi adóbevételei 2015 és 2019 között közel 30 %-kal 12,8 milliárd forintról 16,4 milliárd forintra nőttek. A pandémiát követő gazdasági sokkhatás után arra lehet számítani, hogy számos új befektető fogja Miskolcot megkeresni. Ezt a várakozást erősítette meg Polgármester Úr a májusi közgyűlésen, ahol elmondta, hogy több tucat befektető kereste meg a várost az elmúlt hónapokban. Ez egy nagyszerű hír! Úgy gondoljuk, hogy a következő években a helyi iparűzési adó bevételek – akárcsak 2015 és 2019 között – jelentősen fognak nőni, ami több milliárd forint plusz bevételt is jelenthet a költségvetésbe, amely bőven fedezi a javaslatainkban szereplő nagyságrendileg 500 millió forintos költséget!

Az elvándorlás problémáját az elmúlt évtizedekben a szőnyeg alá söpörte a helyi politikai elit. A miskolciak döntő többsége azt akarja, hogy az Önkormányzat erőn felül is támogassa a fiatalokat! A 24. órában vagyunk, itt az idő, ne kifogásokat keressünk, hanem a megoldáson dolgozzunk közösen!

Related Posts