kiadvany_02

Konzultációnk eredménye

Májusban konzultáltunk – júniusban értékeltünk!

Rajtunk, városlakókon is múlik, hogy milyen hely lesz Miskolc az előttünk álló időszakban. Ezért indítottuk el május 19-26. között 5 perc – 5 kérdés címmel első városi konzultációnkat, amelynek témája a fiatalok elvándorlását érintette.

Miskolc lakossága 1990 és 2020 között 45.000 fővel csökkent. A fiatalok jelentős része ma elvágyódik szűkebb pátriájából, hazánk más településein kamatoztatja tehetségét és megszerzett tudását. Ennek a folyamatnak egyenes következménye, hogy az elmúlt emberöltő során szellemi, kulturális és fizikai értelemben egyaránt kiüresedett városunk. Úgy is fogalmazhatunk, a migrációs veszteség miatt Miskolc ma nem az a hely, ami lehetne.

A konzultációnk az alábbi eredménnyel zárult:
1. A miskolciak 95 %-a úgy gondolja, hogy a fiatalok azt a települést választják otthonuknak, ahol a legjobban tudják kibontakoztatni tehetségüket és tudásukat.
2. A miskolciak 90 %-a úgy gondolja, hogy Miskolc Önkormányzatának erőn felül is támogatnia kell a fiatalokat.
3. A miskolciak több mint 90 %-a úgy gondolja, hogy egy, a fiatalokat segítő, konkrét javaslatokat tartalmazó program kidolgozására igenis szüksége lenne városunknak.
4. A miskolciak több mint 80 %-a úgy gondolja, hogy az idősek megbecsülését szolgáló Salkaházi Sára Program 450 millió forintos éves költsége mellett egy hasonló összegű, fiatalokat támogató programot is el kellene indítani a jövőben.
5. A miskolciak közel 90 %-a gondolja úgy, hogy a fiatalok sokkal nagyobb számban terveznék a jövőjüket Miskolcon, ha az Önkormányzat albérletár támogatást és a városi szolgáltatások tekintetében külön kedvezményeket biztosítana a részükre.

A konzultáció eredménye rámutatott arra, hogy milyen irányú intézkedéseket szeretnének a városlakók, nekünk lokálpatriótáknak pedig a miskolciak véleménye a legfontosabb, ezért a Miskolc utcáin szerkesztő csapata a konzultáció témájához illeszkedve konkrét javaslatokat, intézkedéseket is megfogalmazott, a részletekkel holnap jelentkezünk!

Related Posts