herman otto

Herman Ottó, a párbajhős

Múltidéző című sorozatunk Reiman Zoltán, miskolci lokálpatrióta tollából – 3. rész

Herman Ottó, a párbajhős

Herman Ottó, született Herrmann Károly Ottó, természetkutató, zoológus, néprajzkutató, régész, politikus. A “madarak atyja”, polihisztor. Az őskorkutatás és a tudományos barlangkutatás megindítója.

Ingerlékeny stílusa miatt sokszor került kényes helyzetbe a nagy tudós. A forrásaim szerint legalább négy alkalommal párbajozott. Utolsó polihisztorunk nem ijedt meg, ha védenie kellett az igazát egy másik ellenében.

Az egyik, kissé komikus esetet Dobrossy István mesélte el a Lézerpont szerdák nevezetű rendezvény keretein belül:
,,Most már nem állapítható meg, hogy melyik országgyűlési képviselő ciklusában történt meg, a következő viszont igen: Herman Ottó rendkívül érzékeny szangvinikus természetű ember volt. Úgy látszik süketsége járult hozzá ingerlékenységéhez. Egy alkalommal hogyhogy nem a parlament folyosóján összeperdült Warhman Mórral, aki abban az időben nagy pénzügyi kapacitással rendelkezett. Ennek lovagias ügy, párbaj lett a vége. A párbaj a cinkotai erdőben zajlott le. Wahrman tizenkét dioptriás szemüvegén alig látott pár méterre, Herman Ottó pedig süket volt. A feleket ötven méterre állították fel egymástól. A segédek pedig jelt adtak a lövésre. Herman Ottó egyik segítőjét kérdezte: – Lőtt-e már a zsidó? A párbajsegéd intett, hogy csak lőjél. A mordály elsült és lyukat fúrt a levegőbe. Majd Wahrman lövésére került a sor, előbb azonban ő is odafordult a segédjéhez és megkérdezte: – Merre áll az a süket? Majd elsütötte ő is a pisztolyát, szintén lyukat fúrva a levegőbe.”

A párbaj véget ért, a felek viszont valószínűleg utána sem lettek jó viszonyban. A Dobrossy István által elmondott történetre egy másik változatban is rátaláltam. Wahrman Mórról kiderült, hogy ő is szeretett párbajozni. Egyébként ő volt a magyar parlament első zsidó származású képviselője. Íme, az eset leírása kicsit másképpen és sokkal tömörebben: ,,Egy alkalommal a politikus és természettudós Herman Ottóval veszett össze még furcsább körülmények között. A legenda szerint miközben a csaknem vak Wahrmann a segédeit kérdezte, hogy „hol áll a goj?”, a nagyothalló Herman pedig arról érdeklődött, hogy „lőtt már a zsidó?”

Írta: Reiman Zoltán

Related Posts