mianp miskolc

KÉPEK ÉS GONDOLATOK MISKOLC ARCAIRÓL

Fekete-fehér fotók és magyarázó szövegek segítségével mutatja be Miskolc épületeit a Miskolc utcáin – Képek és gondolatok városunkról című tavaly év végén megjelent kötet. A kiadványt csütörtök délután a Tudomány és Technika Házában mutatták be. 
Az esemény moderátora Jacsó Pál ügyvéd, író volt, aki köszöntőjében méltatta a kötet szerzőit. „Mi vagyunk azok, akikre vártunk.” Ez a hopi indián közmondás a mottója a képekkel teli füzetnek, ami engem nagyon megfogott. Ez egy fantasztikus mondás, nem lehet megunni. A szerzőknek én azt tudom mondani, hogy mi pedig azok vagyunk, akik vártunk rátok. Mindig várunk ilyen új szelekre, új hullámra, új gondolatokra, mert ezek visznek minket előre – mondta.

Ezt követően Kováts Bence, a kiadvány felelős szerkesztője szólt, aki elmondta: munkásságuk a Miskolc utcáin Facebook-oldallal kezdődött, melyet később weblap és Instagram-oldal is követett. Ezt követően a megjelent képekből válogatták össze a kötet tartalmát. Kiemelte, a felvételek analóg technikával készültek. 

– 1940-ben a japán kormány filmet készített Japánról, amit érctokba zártak és ezer évre eltettek az utókor számára. Én egy Yashica fényképezőgépet hívok segítségül, hogy megörökítsek néhány pillanatot Miskolc utcáiról, a cél pedig az, hogy a valós értékeit ismertessem meg minél több érdeklődővel – mondta.

A kötet egyik szerzője Kováts Ágoston, akivel a bemutató előtt beszélgettünk. – Hamvas Béla mondása szerint „A helynek arca van”. Ha ez igaz, akkor Miskolc arcai az épületek, melyekkel minden nap találkozunk, amelyekhez az emlékeink, az identitásunk kötődik. Arra gondoltunk, hogy ezeken az épületeken keresztül osztjuk meg a várossal kapcsolatos gondolatainkat – hangsúlyozta. 
Mint mondta, a kötet szerzői – és így a Facebook-oldalra írók is – miskolci pályakezdő fiatalok, akik Miskolcon szeretnének családot alapítani és itt képzelik el a jövőjüket is.

Fotó: Tajthy Ákos

– Azt szoktam mondani, hogy Miskolc modernkori történelmében – ha az 1878-as árvíztől nézzük – a városnak számtalan sikeres korszaka volt. Sikeresek voltunk a dualizmus korában, aztán Trianon után, amikor régióközponttá váltunk és bár az ötvenes évek iparosítása ma is vitatott, de az nem kérdés, hogy Miskolc ipari központ és az ország második legnagyobb és legnépesebb városa lett. Ebből a szempontból tehát ez is sikertörténet. A rendszerváltozás után viszont mintha valami megtört volna a város fejlődésével kapcsolatban. Elvesztette lakossága huszonöt százalékát, és bár azt nem lehet kijelenteni, hogy fejlődés nem történt, hiszen számtalan új épülettel, értékkel gyarapodtunk 1990 óta is, de sajnos vannak olyan részei a városnak, melyekre ma nem lehetünk büszkék. Mi a város értékeivel és problémáival kapcsolatban szeretnénk közös gondolkodásra hívni a városlakókat, a lokálpatriótákat, és mindenkit, akit megérintenek ezek a felvételek – mondta.

Írta: Tajthy Ákos
Fotó: Tajthy Ákos

Forrás: minap.hu (https://minap.hu/cikk/kepek-es-gondolatok-miskolc-arcairol?fbclid=IwAR19_ZimsEF5EwyxQFUUg7xpZ-tE1i_iB84sCvBiU6xkaBi0Uqsr65gq9bs)

Related Posts