miskolc_kassa_4

Miskolc és Kassa 4. rész – 45 perc távolság

Idén elkészül a két várost összekötő M30-as autópálya Miskolc és az országhatár között, melynek köszönhetően a távolság mindössze 45 percre csökken. Miközben ez óriási lehetőség mindkét város számára a turizmus és a gazdaság szempontjából egyaránt, kérdés, hogy mennyire tudnak majd élni vele az elkövetkező években.

1920-tól pár év megszakítással államhatár választja el Miskolcot és Kassát, valamint a két régiót, 2007-ig pedig határellenőrzés is volt Tornyosnémetinél. Hiába volt csupán 85 km a két város közötti különbség, nem volt egyszerű a közlekedés, így a távolabb fekvő Nyíregyháza vagy Debrecen is közelebbinek tűnt. A határellenőrzés megszűnése után idén új mérföldkő következik be a megyeszékhelyek életében: Ősszel átadják az M30-as autópályát a határig, ahonnan a szlovák fél már évekkel ezelőtt kiépítette a gyorsforgalmi utat Kassáig.

Véleményem szerint rendkívül nagy lehetőség áll a két város között ennek az infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően. Mindenekelőtt azonban a fejekben kell megtörténnie a változásnak ahhoz, hogy valóban készpénzre lehessen váltani a lehetséges előnyöket. Ősztől ugyanis már nem Debrecen vagy Nyíregyháza lesz a legközelebbi jelentős város, hanem Kassa. A történelmi helyzet tehát helyreáll.

Mind Miskolc, mind Kassa Magyarország, illetve Szlovákia keleti perifériáján helyezkedik el, tehát strukturálisan elmaradott térségek székhelyei. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy Kassa város a kiemelt kormányzati támogatásoknak köszönhetően jelentős előnyben van Miskolchoz képest (IT-szektor). Amennyiben a két város és régió összehangolja a turisztikai és gazdasági célkitűzéseit, meggyőződésem, hogy külön-külön is jobban járnak majd, mintha azt egyedül tennék. Példa erre például a Kassa megyei turisztikai ügynökség, mely jelenleg semmilyen közvetlen munkaviszonyban sincs BAZ-megyével.

Jelentős kihatással lehet az autópálya a munkaerőáramlásra is, ősztől ugyanis akár napi szinten is lehet egyik városból ingázni a másikba munka céljából, nem is beszélve a közbülső települések lakóiról. Egy összehangolt térségi gazdaságfejlesztési koncepcióval kiválóan lehetne reagálni erre a kihívásra is.

AB

Related Posts